top of page

Μυρίζει Αγρός

  • NewCy
  • 10 Απρ 2022
  • διαβάστηκε 2 λεπτά

Έγινε ενημέρωση: 12 Απρ 2022

Έλενα Αριστείδου


Η ελληνική μυθολογία θέλει την κύπρια θεά της ομορφιάς, την Αφροδίτη, να τρέχει ξυπόλυτη για να προλάβει τον θανάσιμα τραυματισμένο Άδωνη. Στην βιασύνη της πάτησε ένα αγκάθι. Από την πληγή της κύλησε αίμα κι έβαψε ένα τριαντάφυλλο ροζ, δωρίζοντάς το στους ανθρώπους, που μέχρι τότε γνώριζαν μόνο τα άσπρα ρόδα.

Το ταξίδι του τριαντάφυλλου άρχισε εκατομμύρια χρόνια πριν από τον αρχαίο κόσμο, την Κίνα , την Ινδία, την Περσία, την Αίγυπτο, την Ελλάδα, την Ρώμη και από όπυ περνούσε γοήτευε, ομόρφαινε, νοστίμιζε, στόλιζε αλλά και θεράπευε. Το ταξίδι αυτό συνεχίζεται ως και σήμερα στην Κύπρο.

Στην περιοχή της Πιτσιλιάς και σε υψόμετρο 1100 μέτρων, βρίσκεται το χωριό Αγρός ο οποίος είναι αμφιθεατρικά κτισμένος στις πλαγιές του Τροόδους. Το χωριό πήρε το όνομά του από 40 μοναχούς όπου κατά την περίοδο της εικονομαχίας έφυγαν από την μονή του Μεγάλου Αγρού, που βρισκόταν στην Μικρά Ασία και ήρθαν στην Κύπρο. Μαζί τους είχαν και την εικόνα της Παναγίας.

Φτάνοντας στην περιοχή του Αγρού έκτισαν ένα μοναστήρι το οποίο ονόμασαν όπως και το δικό τους μοναστήρι, δηλαδή Μονή του Μεγάλου Αγρού. Ο Αγρός είναι φημισμένος για πολλά από τα τοπικά προϊόντα του, όπως τα αλλαντικά, τα γλυκά του κουταλιού, τις μαρμελάδες, τα αρίστης ποιότητας φρούτα και κηπευτικά του, το σουτζιούκκο, το ροδόσταγμα, τα καλλυντικά από τα ρόδα και το φυσικό μεταλλικό νερό.











Η Βρύση του Κάουρα


Ενδιαφέρον έχει μια στάση στην Βρύση του Κάουρα, εκεί όπου το νερό αμβλύζει μέσα από τα σπλάχνα του Γάββρου. Η Βρύση του Κάουρα, χτίστηκε το 1938 στη θέση παλαιότερης βρύσης. Προσφέρει πολύ δροσερό, αν όχι παγωμένο νερό, ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες. Υπάρχει και ένας μύθος για την συγκεκριμένη βρύση που λέει ότι όποιος πιεί νερό από αυτή τη βρύση θα παντρευτεί και θα ζήσει στον Αγρό.


Φεστιβάλ του Τριαντάφυλλου


Η γιορτή του τριαντάφυλλου διοργανώνεται κάθε χρόνο από την κοινότητα του Αγρού το δεύτερο και το τρίτο Σαββατοκύριακο του Μάη. Είναι ένα φεστιβάλ όπου αποτελεί την ιδανική ευκαιρία για να εξερευνήσει κανείς το χωριό. Είναι μια εμπειρία ευωδιαστή και αξέχαστη. Οι επισκέπτες μπορούν να δούν από κοντά την παραγωγή ροδοστάγματος με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο. Οι ειδικοί ανάβουν φωτιά στα ξύλα που τοποθετούν κάτω από το καζάνι και βράζουν τα τριαντάφυλλα μέχρι να να δημιουργηθεί ατμός.

Στο πάνω μέρος του καζανιού υπάρχει ένα κενό, που το γεμίζουν με κρύο νερό, το οποίο όταν ζεσταίνεται το αντικαθιστούν (κάθε 70 με 75 περίπου λεπτά) με κρύο. Με αυτό τον τρόπο ο ατμός που δημιουργείται από την βράση των τριανταφύλλων, υγροποιείται. Στο ενδιάμεσο υπάρχει μια μικρή βρυσούλα, απ’ όπου φεύγει το υγρό κι πέφτει σ’ ένα κανάτι ή άλλο δοχείο. Ο υγροποιημένος ατμός είναι το ροδόσταγμα. Κατά την διάρκεια του φεστιβάλ λειτουργούν περίπτερα με τοπικά προϊόντα και εδέσματα και οι βιομηχανίες του χωριού είναι ανοικτές για ξεναγήσεις των επισκεπτών. Επίσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το καλλιτεχνικό μέρος της Γιορτής όσο και οι λοιπές εκδηλώσεις αλλά και ο διαγωνισμός πρωτότυπων εδεσμάτων και ποτών με βάση το ρόδο του Αγρού.






Comments


bottom of page