Μια σύγχρονη γιόγκι
- NewCy
- 10 Απρ 2022
- διαβάστηκε 4 λεπτά
Έγινε ενημέρωση: 16 Απρ 2022
Συνέντευξη στην Μαρία Νότη

Οι ρυθμοί της ζωής μας στην καθημερινότητά μας είναι ιδιαίτερα γρήγοροι. Από το πρωί ως το βράδυ όλο και κάποια δραστηριότητα απασχολεί τόσο το σώμα, όσο και το μυαλό μας. Καταλήγουμε με τον καιρό να συσσωρεύουμε στο σώμα μας τοξίνες και άγχος. Ένας φυσικός τρόπος για να απαλλαγούμε από όλα αυτά είναι εδώ και πολλά χρόνια η ενασχόληση με την γιόγκα.

Η λέξη «γιόγκι» μας φέρνει στον νου έναν άντρα με μούσια και σαρίκι, να κάθεται αναπαυτικά πάνω σε ένα κάθισμα από καρφιά. Όμως αυτή είναι η εικόνα του Ινδού γιόγκι, που μέσα από τον διαλογισμό, καταφέρνει να φτάσει σε μια κατάσταση έκστασης που λέγεται ‘’Νιρβάνα’’. Αυτή η κατάσταση, τους επιτρέπει να κάθονται πάνω στην ακίδα περισυλλογής νιρβάνα, χωρίς να αισθάνονται καμμία ενόχληση και φυσικά, χωρίς να τραυματίζονται.
Στον δυτικό τρόπο ζωής και σκέψης και με τους ρυθμούς ζωής που προαναφέραμε, η κατάσταση ‘’νιρβάνα’’ ακούγεται σαν ουτοπία. Όμως υπάρχουν άνθρωποι που έχουν επιτύχει να βρίσκονται ταυτόχρονα και στους δύο, τόσο διαφορετικούς πολιτισμούς.

Ο Λόγος γίνεται για την Ελευθερία Χρίστου. Μια μεγάλη μορφή στο χώρο της γιόγκα εδώ και πολλά χρόνια. Έχει καταφέρει να κάνει τρόπο ζωής αυτή την επιστήμη, όπως αναφέρει.

Ποιόν ορισμό δίνεται στην γιόγκα;
Η λέξη γιόγκα χρησιμοποιείται για να εκφράσει την ενοποίηση του ανθρώπου. Δηλαδή όταν υπάρχει αρμονία μεταξύ μυαλού, σώματος και ψυχής, που μας οδηγεί στην νιρβάνα, δηλαδή την απόλυτη ηρεμία, την ενότητα με την αιώνια συμπαντική δύναμη, που είναι και ο στόχος της γιόγκα. Σήμερα η λέξη γιόγκι χρησιμοποιείται επιπόλαια. Υπάρχουν άτομα που κάνουν κάποιο σεμινάριο γιόγκα και μετά απλά διδάσκουν τις ασκήσεις της. Χωρίς όμως να έχουν εμβαθύνει στο ολοκληρωμένο σύστημα της γιόγκα. Για εμένα θα πω, πως από το 1989, είμαι ένας ειλικρινής ερευνητής της ανθρώπινης ψυχής και ύπαρξης, και θα συνεχίσω έτσι μέχρι το τέλος της ζωής μου.
Πότε και πως έγινε η γνωριμία σας με την γιόγκα;
Η γνωριμία αυτή έγινε, όταν ήμουν 14 χρονών, ένα βιβλίο ήταν η αιτία που με επηρέασε βαθιά και μου δημιούργησε την επιθυμία να εμβαθύνω στο όλο θέμα. Λεγόταν ‘’η αυτοβιογραφία ενός Γιόγκι’’ του Παραχάμσα Γιογκανάντα. Η πραγματική γνωριμία και πρακτική μου άρχισε το 1989, με την σχολή της Ανάντα Μάρκα, μιας σχολής από την Ινδία, που είχε παράρτημα στην Κύπρο.
Το 1992 προχώρησα την εκπαίδευση μου, με την σχολή της ΟΚΙ Γιόγκα, με σκοπό να εκπαιδευτώ σαν δασκάλα και αυτή η εκπαίδευση, ολοκληρώθηκε το 1995.
Μετά από εισήγηση του δασκάλου μου, άρχισα να διδάσκω, όλα αυτά που είχα μάθει. Είχα την μεγάλη επιθυμία να μυήσω τους ανθρώπους στο πως να ζήσουν την ζωή τους με υγεία και αρμονία.
Αυτή η επιθυμία με ωθούσε πάντα στην αναζήτηση. Έκανα πολλά σεμινάρια αυτογνωσίας και ταξίδεψα πολύ.
Ποιές αλλαγές έγιναν στην ζωή σας μέσα από αυτή την πορεία;
Άλλαξε ο τρόπος σκέψης μου, αλλά και ο τρόπος ζωής μου, ολοκληρωτικά. Εκτός από τις ασκήσεις, τον διαλογισμό, την φυτοφαγική διατροφή, ήρθε και η γνώση της θεραπείας με φυσικές μεθόδους, π.χ. η Αγιουρβέδα που είναι ένα αρχαίο θεραπευτικό σύστημα της Ινδίας. Μπήκα στα μονοπάτια της αυτογνωσίας, που βοηθούν να δημιουργούμε καλές σχέσεις και να ζούμε ειρηνικά μέσα μας. Θα πω ότι ο δρόμος της γιόγκα δεν είναι καθόλου εύκολος. Χρειάζεται μια διαρκή προσπάθεια και συνειδητότητα. Στην αρχή μου φάνηκαν όλα παράξενα. Αυτό που με έκανε να συνεχίσω, ήταν αυτό που ένιωθα. Την τότε εποχή περνούσα μια δύσκολη φάση στη ζωή μου. Η γιόγκα και ο διαλογισμός, μου πρόσφεραν ηρεμία και καθαρότητα μυαλού.

Πως οι ασκήσεις μπορούν να καθαρίσουν το μυαλό;
Κάθε άσκηση της γιόγκα είναι σχεδιασμένη με σοφία από τους αρχαίους Ρίσις της Ινδίας, για να ανακουφίσει τον άνθρωπο από την αρρώστια, την φυσική και την νοητική. Οταν οι ασκήσεις γίνονται αργά, σε συνδυασμό με τις αναπνοές, το πρώτο πράγμα που δημιουργείται είναι η απελευθέρωση όλων των εντάσεων που υπάρχουν πάνω στο σώμα μας. Η δεύτερη επίδραση, είναι, όταν μένουμε για ένα μικρό χρονικό διάστημα στη ίδια στάση, παρακολουθώντας την αναπνοή μας, το μυαλό μας σταματά να ασχολείται με τα προβλήματα και τις ανησυχίες της καθημερινότητας, σταματά η νοητική μουρμούρα θα λέγαμε, και έστω και για λίγο, αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να νιώθουμε εσωτερική ηρεμία και γαλήνη. Αυτή η στιγμιαία σιωπή, δημιουργεί μια γενική ανανέωση στον οργανισμό μας.

Υπάρχει κάτι που σας ενοχλεί σε αυτόν τον χώρο;
Με ενοχλεί το γεγονός ότι η γιόγκα έγινε κομμάτια. Σήμερα ο δυτικός κόσμος έχει διαχωρίσει την γιόγκα σε πολλά συστήματα. Ο δυτικός τρόπος σκέψης είναι συνηθισμένος να διαμελίζει τα πάντα. Η αεροβική γιόγκα, η αέριαλ γιόγκα, η Hot γιόγκα, η Power γιόγκα. Κάθε ένας παίρνει κομμάτια από ένα ολοκληρωμένο σύστημα και τα εφαρμόζει όπως θέλει. Έχει πλέον χάσει το πραγματικό της νόημα. Ότι έχει καταλήξει ένα σύστημα απλής άσκησης και έχουν αφαιρέσει τα περισσότερα χαρακτηριστικά της. Ο κόσμος έτσι μπερδεύεται, θεωρούν πως γιόγκα είναι αυτές οι πολύπλοκες ασκήσεις, που παρουσιάζουν κάποιοι και φοβούνται πως δεν έχουν τη σωματική ικανότητα να τις δοκιμάσουν. Όμως αυτό δεν είναι αλήθεια. Η γιόγκα είναι για όλους τους ανθρώπους και για όλες τις ηλικίες. Από 4 ετών μέχρι και 85. Μπορεί να γίνει στο πάτωμα ή στην καρέκλα για όσους έχουν προβλήματα. Είναι για τους υγιείς και τους μη υγιείς ανθρώπους. Επίσης να συμπληρώσω πως με ενοχλεί η έλλειψη σεβασμού σε ένα σύστημα που υπάρχει εδώ και 15.000-20.000 χρόνια.
Πόσο δύσκολο είναι να είσαι γιόγκι σε έναν δυτικό πολιτισμό;
Το 1989 που μπήκα στο χώρο, ήταν πολύ πιο δύσκολα τα πράγματα. Ο κόσμος θεωρούσε κακό ακόμη και το να γίνει κάποιος χορτοφάγος ή νόμιζε πως για να μπορείς να κάνεις γιόγκα πρέπει να αλλάξεις θρησκεία. Σήμερα όμως είναι κάτι ποιο συνηθισμένο και αποδεκτό. Έχουμε προοδεύσει στην αποδοχή νέων εισηγήσεων. Ίσως επιφανειακά. Είναι όμως πολύ καλύτερα από ότι ήταν πριν.

pixabay.com
Comments